"Supravegherea erodeaza promisiunea initiala a unui Internet ca spatiu deschis pentru colaborare si experimentare si ca un loc eliberat de frica", a declarat marti Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, citat intr-un comunicat.

Wikimedia Foundation acuza NSA si Guvernul american de colectarea in masa a datelor online intre retele din Statele Unite, pe care o incalcare a drepturilor constitutionale la viata privata si libertate de exprimare, scrie MEDIAFAX.

Procesul vizeaza un amendament din 2008 al legii spionajului (Foreign Intelligence Surveillance Act) care permite colectarea "incindentala" a comunicatiilor cetatenilor americani, daca are loc atunci cand sunt vizate comunicatii ale unor straini despre care se crede ca traiesc in afara granitelor americane.

NSA are interdictia sa vizeze in mod deliberat comunicatiile americanilor fara un mandat in acest sens.

Amploarea programele de supraveghere NSA a fost dezvaluita in 2013 de catre Edward Snowden. Aparatorii acestora sustin ca programele sunt necesare in depistarea unor potentiali teroristi. Avocati de la Uniunea Americana pentru Libertati Civile (ACLU) au depus plangerea din partea Wikimedia Foundation. Printre parile din proces se mai afla Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI) si Asociatia nationala americana a avocatilor pentru cauze penale.