In pofida preocuparilor privind agresiunea rusa in Ucraina si a angajamentelor politice asumate la summitul NATO din Tara Galilor, in septembrie 2014, un nou studiu al European Leadership Network analizeaza planurile privind cheltuielile militare pe 2015 ale unui grup de 14 state NATO si arata ca unele dintre ele nu isi respecta angajamentele asumate. Potrivit raportului, care nu include si Statele Unite, o singura tara dintre cele analizate, Estonia, va cheltui 2% din PIB pentru aparare in 2015.

Sase state, respectiv Marea Britanie, Germania, Canada, Italia, Ungaria si Bulgaria, isi vor reduce cheltuielile cu apararea in 2015. Franta isi va mentine bugetul pentru aparare neschimbat fata de 2014. Polonia se apropie de pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare si este cea mai importanta dintr-un grup de sase tari care isi maresc bugetul pentru aparare in 2015. Din acest grup mai fac parte Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda si Romania, scrie MEDIAFAX.

Raportul conchide ca retorica folosita la summitul NATO din Tara Galilor a avut efecte slabe asupra principalelor state europene membre NATO in ceea ce priveste bugetul militar (Marea Britanie, Franta si Germania). In spatele unitatii afisate a NATO, perceptiile asupra amenintarilor reale difera in mod semnificativ intre aliati, iar acest lucru se reflecta in abordarile lor divergente privind deciziile bugetare.

Raportul mentioneaza ca nu sunt semne ale unei schimbari semnificative in Europa privind trendul descendent al cheltuielilor militare, in pofida ingrijorarilor privind comportamentul Rusiei si situatia din Orientul Mijlociu.

Nici unul dintre statele NATO analizate nu dispune de fondurile sau sprijinul intern necesare pentru a-si moderniza armata si a-si dezvolta capacitatea individuala de aparare. Cooperarea sporita intre aliati este singura modalitate realista de a merge inainte, conchide studiul.