Din acest total, 207.000 au intrat "traversand Marea Mediterana ilegal" a precizat comisarul, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European privind dramele recente ale unor nave pline cu sute de imigranti esuate in largul Italiei.

Incepand din septembrie, peste 12 dintre aceste nave au ajuns in Europa", ceea ce arata ca "traficantii gasesc noi rute si folosesc noi metode", a dezvaluit comisarul. Si acest lucru se intampla in timp ce "conflictele din vecinatate genereaza un aflux constant de refugiati in Europa", care "va continua daca nu se adopta o actiune decisiva si coordonata a UE", a avertizat el, potrivit MEDIAFAX.

UE trebuie sa isi intensifice lupta impotriva traficului, consolidand mecanismele de colectare si schimb de informatii despre activitatile traficantilor, si facand "instrumentele legale de care dispune mai eficiente", a afirmat el.

"Suntem, de asemenea, in contact strans cu autoritatile turce pentru adaptarea rapida a strategiei noastre, dat fiind ca Turcia a devenit una dintre rutele alternative pentru traficanti", a dezvaluit el.

In paralel, UE si statele membre "trebuie sa actioneze impreuna pentru a stabili un program real de reinstalare a refugiatilor" si sa sporeasca numarul de locuri oferite refugiatilor sirieni, limitat pana la 36.000 dintr-un total de 3,5 milioane de sirieni care au fugit din tara lor.

Premierul italian, Matteo Renzi, a considerat ca este "fundamental pentru UE sa abordeze dosarul Libia", pe unde tranziteaza cei mai multi imigranti ce acosteaza in Italia.