Potrivit expertilor, care au analizat harta raspandirii acestui virus si datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de aparitie a virusului Ebola in Franta pana la 24 octombrie este estimata la 75%, iar in cazul Marii Britanii - la 50%.

De asemenea, exista un risc (de 40%) ca virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat initial in revista PLoS Current Outbreaks.

"Nu exista o lista exacta (a tarilor care sunt vizate de riscul de raspandire a virusului), este vorba de o probabilitate", a declarat Alex Vespignani, expert in antropologie biologica la Universitatea din Boston.

El a apreciat ca "traficul aerian este un catalizator pentru raspandirea epidemiei". Potrivit studiului realizat, probabilitatea de propagare a virusului Ebola in Spania si Elvetia a fost estimata la 14 la suta. Primul pacient cu Ebola de pe teritoriul francez, o tanara infirmiera, a fost tratat intr-un spital militar de la periferia Parisului, unde a beneficiat de tratamente experimentale.

Repatriata la 19 septembrie in Franta, tanara, care a fost contaminata cu virusul Ebola in timpul unei misiuni in Liberia, "s-a vindecat si a parasit spitalul", a anuntat sambata ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine. Anterior, un expert de la Universitatea Cambridge a declarat ca virusul Ebola ar putea fi folosit de teroristi pentru a crea o arma capabila sa ucida numeroase persoane in Marea Britanie.