Doctrina militara actuala, care dateaza din 2010, va fi adaptata pana la sfarsitul anului si va lua in considerare primavara araba, conflictul din Siria si situatia din Ucraina, a precizat Mihail Popov, secretarul adjunct al Consiliului de securitate rus, denuntand o "politica" de degradare a relatiilor cu Moscova din partea NATO.

"Nu am nicio indoiala ca apropierea infrastructurii militare a tarilor membre NATO de frontierele tarii noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul sau in randul amenintarilor militare externe", a asigurat el.

Aceste declaratii sunt un ecou la intentiile Aliantei Nord-Atlantice de a adopta la summitul de joi si vineri un plan de reactie (Readiness action plan, RAP), ca raspuns la atitudinea Rusiei in criza ucraineana, perceputa ca o amenintare directa de catre tarile aliate de la frontierele sale (statele baltice, Polonia, Romania, Bulgaria).

"Toate faptele arata vointa autoritatilor din Statete Unite si NATO de a continua politica de deteriorare a relatiilor cu Rusia", a denuntat Popov. El a apreciat ca in pofida declaratiilor de "bune intentii", NATO si Rusia "nu au reusit sa stabileasca un dialog echitabil". "Se asteapta in continuare din partea Rusiei concesii unilaterale in privinta a numeroase probleme de politica externa", a declarat el. "Se evalueaza rolul Rusiei in mod neobiectiv in evenimentele din Ucraina, sunt trase concluzii incorecte si sunt luate masuri inadecvate".