Avand in vedere faptul ca organismul uman considera mai importante proteinele decat carbohidratii si grasimile, cei care urmeaza o dieta cu un numar scazut de proteine sunt mai predispusi sa consume mai multe alimente din celelalte doua grupuri pentru a ajunge la nivelul de energie dorit, informeaza dailymail.co.uk.

In ultimii 60 de ani, consumul de alimente bogate in proteine a scazut in tarile din Vest, iar cercetatorii sunt de parere ca aceasta situatie reprezinta cauza pentru cresterea numarului persoanelor care sufera de obezitate.

"Ne putem folosi de aceste informatii pentru a ajuta la gestionarea si prevenirea obezitatii, asigurandu-ne ca alimentele pe care le consumam au un nivel de proteine suficient pentru a ne satisface apetitul", a declarat profesorul de nutritie David Raubenheimer, de la Universitatea din Sydney, cel care a condus acest studiu.

Cu toate acestea, Raubenheimer a avertizat ca aceste diete ar putea conduce la mai multe probleme de sanatate, de aceea este important ca fiecare persoana sa aiba in vedere un echilibru nutritional.

"De asemenea, noi trebuie sa obtinem un echilibru corect de carbohidrati. Dietele bogate in proteine ar putea sa ne ajute sa slabim, dar, in cazul in care implica alte dezechilibre, alte probleme de sanatate vor aparea", a mai spus David Raubenheimer.

Proteinele nu reprezinta doar o sursa de energie, ci sunt esentiale si pentru o crestere sanatoasa, pentru repararea tesuturilor corpului, precum muschii, inima, organele interne si pielea.

Echipa profesorului Raubenheimer a studiat viata babuinilor care traiesc la marginea asezarilor umane si a descoperit ca, indiferent ca acestia consuma diferite combinatii de mancare in fiecare zi, maimutele obtineau un echilibru nutritional, in care 20% din energia lor provenea din proteine.

Cercetatorii au concluzionat ca nu este atat de important ca o persoana care isi doreste sa slabeasca sa numere caloriile din alimentele consumate, ci este mult mai eficient sa urmeze o dieta echilibrata, in care sa fie incluse alimente bogate in proteine, dar si carbohidrati si grasimi.