Acest francez in varsta de 29 de ani originar din Roubaix (nordul Frantei), Mehdi Nemmouche, este suspectat, potrivit unei surse apropiate anchetei, ca a fost in Siria in 2013 alaturi de jihadisti. El era urmarit din acest motiv de catre directia generala pentru securitate interna, a declarat sursa citata.

Predat de vineri agentilor DGSI, el a fost plasat in arest preventiv pentru asasinat si tentativa de asasinat in legatura cu un act terorist, a precizat o sursa judiciara. Arestarea sa preventiva, care a inceput vineri la pranz, poate dura 96 de ore, adica pana marti, respectiv 144 de ore, adica pana joi, daca anchetatorii vor invoca o amenintare terorista iminenta, transmite MEDIAFAX.

Suspectul a fost arestat in autogara Saint-Charles din Marsilia de vamesi, in timp ce se afla la bordul unui autocar ce venea de la Amsterdam via Bruxelles. Potrivit unor surse apropiate anchetei, el avea in bagaje o arma Kalasnikov si un revolver cu munitie. "Arme de tipul celor folosite la 24 mai la Bruxelles", a explicat una dintre surse.

El avea si o camera portabila de tip GoPro. Printre haine, se afla si o cascheta similara celei purtate de autorul atacurilor de la Muzeul Evreiesc.

Justitia belgiana a confirmat, duminica, arestarea in Franta a unui "posibil autor" al atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.

"Pot sa confirm arestarea unui posibil autor al faptelor", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Parchetului federal.

Procurorul federal intentioneaza sa organizeze o conferinta de presa la ora 15.00 (16.00 ora Romaniei) la Bruxelles, in cursul careia va oferi detalii cu privire la aceasta arestare.

Atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles s-a soldat cu patru morti, respectiv un cuplu de israelieni, o voluntara franceza si un angajat belgian, ucisi in plina zi, sambata dupa-amiaza, de un barbat.