Potrivit ziarului Yomiuri Shimbun, care citeaza surse anonime de la Ministerul Apararii, 350 de militari ar putea sa fie stationati pana in 2018 pe trei insule mici situate in apropierea arhipelagului Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu.

Potrivit acestor surse, ar putea fi vorba despre insulele Amamio, Miyako si Ishigaki, situate la o distanta cuprinsa intre 120 si 150 de kilometri de arhipelagul revendicat de Beijing. Secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, fara sa confirme alegerea celor trei insule, a anuntat ca Tokyo a decis sa-si consolideze prezenta militara in sud-vestul teritoriului.

Cu exceptia Insulei Okinawa, pe care se afla si importante baze militare americane, Japonia nu are practic nicio prezenta militara in regiune, iar China este tot mai insistenta in revendicari teritoriale maritime.

Relatiile intre Beijing si Tokyo, primele doua puteri economice asiatice, sunt afectate de un an si jumatate de un diferend teritorial in Marea Chinei de Est si dispute legate de istorie.

Situate in Marea Chinei de Est, la 200 de kilometri nord-est de Taiwan si 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei), Insulele Senkaku sunt administrate de catre Japonia, dar sunt revendicate de catre China.