Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Europa se afla in alerta maxima in ceea ce priveste raspandirea poliomielitei din cauza scaderii vaccinarilor, aparitiei unor cazuri in zone de conflict si circulatiei virusului in Asia.

"Din cauza conflictului din Siria, relativ aproape de noi, din cauza scaderii vaccinarilor si problemelor din Ucraina, din cauza circulatiei virusului in Asia - Pakistan si a faptului ca virusul a fost gasit liber circuland in apele reziduale in Israel (...), suntem in alerta maxima. Avem cateva tari, care ne inconjoara, care nu mai sunt capabile sa mai mentina, in acest moment, un nivel mare de vaccinare", a declarat, reprezentantul OMS pentru Romania, Victor Olsavsky, la conferinta dedicata Saptamanii Internationale a Vaccinarii.

Acesta a precizat ca, pentru prima data in multi ani, exista un risc real ca aceasta cumplita boala paralitica sa revina pe continentul european, dupa ce poliovirusul a reaparut in Israel si Siria si date fiind slabiciunile din sistemul de aparare european anti-poliomielita, volumul urias de calatorii intre Europa si Israel si milioanele de refugiati care parasesc Siria, autoritatile cred ca exista un risc real de aparitie a unei epidemii in Uniunea Europeana, a mai spus reprezentantul OMS pentru Romania.

Retail jobs

In octombrie 2013, OMS a raportat un grup de cazuri de paralizie acuta flasca - un simptom clasic al poliomielitei - intr-o regiune supusa conflictului situata in estul Siriei. Autoritatile siriene au confirmat doua cazuri de poliomielita, iar pe 29 octombrie 2013, OMS a confirmat 10 cazuri. Cazurile se datoreaza, cel mai probabil, reducerii masive a nivelului de imunizare a copiilor din Siria din cauza razboiului aflat in desfasurare, scrie mediafax.

In Israel, nivelul imunizarii copiilor este ridicat, insa in 2013 a fost descoperit poliovirusul in apa uzata din mai multe orase din sudul Israelului. Virusul a fost detectat totodata pe Malul de Vest si in Gaza. Israelul a identificat, pana la sfarsitul lui 2013, 42 de persoane care raspandesc poliovirusul prin fecale. Niciuna dintre acestea nu prezenta simptomele paraliziei si toate au fost vaccinate cu vaccin polio inactivat (VPI), care este folosit in imunizarile de rutina si care protejeaza de toate tulpinile, a explicat Victor Olsavsky.

Citeste si:
Alerta de incendiu la metrou, la Piața Romană. A fost activat...
Alerta de incendiu la metrou,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.