"Tinand cont de aceste circumstante si de absenta unui semnal politic clar, negocierile au fost suspendate pana cand Elvetia semneaza" acordul cu Croatia in vederea accesului pe piata muncii pentru cetatenii croati, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Joe Hennon.

Croatia, care a devenit cea de-a 28-a tara membra UE in iulie anul trecut, este prima victima colaterala a referendumului aprobat saptamana trecuta in Elvetia prin care alegatorii s-au pronuntat in favoarea limitarii imigratiei.

Ministrul elvetian al Justitiei, Simonetta Sommaruga, l-a informat sambata pe ministrul croat de Externe, Vesna Pusic, ca Berna nu va fi in masura sa semneze "in forma sa actuala" acordul bilateral care extinde liberul acces pe piata muncii din Elvetia, de care beneficiaza cetatenii UE, la cetatenii din noul stat membru UE.

De asemenea, autoritatile de la Berna au informat Bruxellesul in legatura cu necesitatea revizuirii acordului si au asigurat ca, in prezent, cauta "o solutie" pentru a garanta ca cetatenii croati nu fac obiectul unei discriminari.

Anuntul a fost facut la o saptamana dupa referendumul la care 50,3 la suta dintre alegatorii elvetieni s-au pronuntat in favoarea limitarii imigratiei, ceea ce pune in discutie acordul care permite cetatenilor UE sa aiba acces liber pe piata muncii din Tara Cantoanelor.

Elvetia nu este membru al Uniunii Europene, insa aceasta reprezinta principalul sau partener comercial. Referendumul da un termen de trei ani Guvernului federal elvetian pentru renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeana. Autoritatile de la Berna au anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa prezinte, pana in iulie, un plan de aplicare a deciziei poporului elvetian asupra imigratiei, urmat de un proiect legislativ, pana la sfarsitul anului, scrie MEDIAFAX.

Rezultatele referendumului din Elvetia privind limitarea imigratiei au provocat indignare la Bruxelles, in conditiile in care UE si Berna au semnat acorduri bilaterale care garanteaza in special libera circulatie a persoanelor.

De altfel, Bruxellesul a adoptat un ton sever fata de Berna si a amenintat cu denuntarea tuturor acordurile bilaterale. Astfel, negocierile in curs intre Elvetia si UE privind un acord in domeniul electricitatii au fost suspendate saptamana trecuta unilateral de Bruxelles, drept represalii.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a subliniat, de altfel, ca acordul prin care Elvetia vizeaza participarea la programul european de cercetare "Orizont 2020" si la programul de schimb de studenti "Erasmus" are, de asemenea, legatura cu libera circulatie a persoanelor.