Persoanele incluse in Topul 50 al filantropilor americani au donat anul trecut 7,7 miliarde de dolari, cu 4% mai mult decat in 2012, a anuntat, luni, The Chronicle of Philanthropy, publicatia care alcatuieste acest clasament.

Donatorii aflati inca in viata, inclusi in top, au donat impreuna 6,2 miliarde de dolari, o cifra foarte apropiata de suma donatiilor facute de ei in precedentii doi ani. Totodata, media donatiilor facute a fost de 86,1 milioane de dolari, o cifra care reprezita un nou record.

Mark Zuckerberg si sotia sa, Priscilla Chan, au ocupat prima pozitie in top, gratie fundatiei lor - Silicon Valley Community Foundation - care ofera granturi si donatii comunitatii locale, scrie MEDIAFAX.

Pe locul al doilea s-a clasat George Mitchell, care a transformat industria gazelor naturale prin dezvoltarea tehnologiei de fracturare hidraulica. George Mitchell, care a murit in iulie 2013, a lasat o avere de 750 milioane de dolari fundatiei familiei sale, care incearca sa previna producerea de catastrofe si dezastre naturale prin utilizarea acestui tip de tehnologie de exploatare a gazelor de sist.

Locul al treilea este ocupat de Phil Knight, fondatorul companiei Nike, care, alaturi de sotia sa, Penelope, a donat 500 de milioane de dolari programelor de cercetare impotriva cancerului dezvoltate de Oregon Health & Science University Foundation.

Colegii, fundatii si spitale au primit cele mai mari donatii din partea filantropilor americani - peste 1 milion de dolari fiecare -, acestea fiind urmate de unitati de cercetari medicale, organizatii artistice si grupuri umanitare.