Instituirea situatiei de urgenta permite Californiei sa beneficieze de ajutorul Guvernului federal pentru a combate seceta care a transformat hectare intregi de padure in uscaturi gata sa ia foc. Joi, un incendiu a devastat o zona forestiera din apropiere de Los Angeles, determinand evacuarea a peste 900 de case.

Guvernatorul Californiei Jerry Brown le-a cerut vineri locuitorilor statului sa isi diminueze consumul de apa cu cel putin 20 la suta: "Nu putem face sa ploua, dar putem sa fim mai bine pregatiti pentru a face fata teribilelor consecinte pe care seceta din California le poate provoca, intre care o scadere drastica a apei disponibile pentru fermierii si comunitatile noastre si un risc crescut de incendii in zonele rurale si urbane", scrie MEDIAFAX.

La San Francisco, guvernatorul a vorbit in fata jurnalistilor de posibilitatea ca aceasta seceta sa fie "cel mai mare dezastru inregistrat in ultimii aproximativ 100 de ani in care s-au pastrat date".

Statul sufera de cea de-a treia iarna secetoasa consecutiv, iar nivelul rezervoarelor de apa este din ce in ce mai scazut.

"Sezonul ploilor in 2012 si 2013 a fost deosebit de uscat in tot statul", subliniaza departamentul resurselor de apa californian in ultimul raport privind seceta. "Sezonul 2014, care a inceput la 1 octombrie, pleaca de pe aceleasi baze. Precipitatiile in unele zone ale statului se apropie de anul cel mai secetos inregistrat vreodata", adauga el.