"In legatura cu informatiile aparute recent in presa, privind asa-numita blocare a procesului de invatamant in scolile moldovenesti din stanga Nistrului, consideram ca merita sa atragem atentia partenerilor internationali (...) asupra faptului ca partea transnistreana a cerut in repetate randuri o monitorizare comuna a acestor scoli", noteaza ministerul transnistrean.

Potrivit autoritatilor de la Tiraspol, "la 1 octombrie 2013, s-a ajuns la un acord in acest sens, insa Republica Moldova pana in prezent refuza sa-si indeplineasca angajamentele".

Tiraspolul subliniaza, in comunicat, ca a sustinut intotdeauna gasirea unor compromisuri pentru "problemele sensibile, cum ar fi cele legate de functionarea scolilor" moldovenesti, de aceea "declaratiile false si insinuarile autoritatilor de la Chisinau si ale directorilor acestor scoli, provoaca doar nedumerire", scrie MEDIAFAX.

In opinia autoritatilor separatiste, "Republica Moldova (...) incearca sa mentina situatia tensionata in jurul problemei acestor scolilor cu predare in grafie latina si utilizeaza aceasta problema ca un element de distragere a atentiei mediatorilor internationali de la probleme mai importante".

"Ministerul de Externe al Transnistriei considera ca folosirea elevilor (din scolile cu predare in limba romana din Transnistria) in calitate de "instrument de confruntare politica" (...) este inacceptabila si trebuie sa fie condamnata de comunitatea internationala, precum si de populatiile" de pe ambele maluri ale Nistrului, informeaza acest comunicat, publicat joi.

De asemenea, Tiraspolul acuza Chisinaul ca este "indiferent fata de recomandarile internationale si fata de soarta copiilor".

"Autoritatile de la Tiraspol, in decursul ultimilor doi ani, nu au permis intreruperea procesului de invatamant in scolile cu predare in limba romana, deoarece Transnitria este convinsa ca singura prioritate in solutionarea aceastei probleme trebuie sa fie interesele si drepturile copiilor", apreciaza ministerul transnistrean.