Acest referendum pare sa fie un plebiscit pentru generalul Adbel Fattah el-Sisi, noul si foarte popularul cel mai puternic om din tara. Guvernul, condus de facto de catre militari, nu a ascuns ca o participare puternica ar legitima destituirea lui Mohamed Morsi, in iulie, calificata drept "lovitura de stat" de catre adversari.

Generalul al-Sisi, comandantul suprem al armatei, vicepremier si ministru al Apararii, nu si-a ascuns intentiile. Cu trei zile inaintea referendumului privind adoptarea noii Constitutii, abia diferita de cea dinainte, el a promis ca va candida la presedintie, in alegerile prevazute in acest an, "daca poporul (i-)o cere", indemnand la un vot masiv in favoarea legii fundamentale.

"Speram la o participare de peste 50%", a declarat miercuri seara pentru AFP Hani Salah, un purtator de cuvant al Guvernului, la finalul celor doua zile de scrutin. Potrivit autoritatilor, rezultatele oficiale finale urmeaza sa fie anuntate "in decurs de 72 de ore".

Potrivit primelor estimari, anuntate miercuri seara de presa de stat, cel putin 50% dintre alegatori au aprobat noua Constitutie. Nivelul participarii nu era cunoscut inca, scrie MEDIAFAX.

Intr-un comunicat publicat dupa inchiderea sectiilor de votare, un purtator de cuvant al armatei a multumit "multimii" alegatorilor ca a participat la ceea ce a numit "batalia istorica a referendumului".

Victoria taberei "da" nu provoaca vreo urma de indoiala, in contextul in care vasta majoritate a egiptenilor s-a raliat in ultimele sase luni - la semnalul cvasiunanim al presei - in spatele puterii care l-a destituit si arestat pe Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt, si care a reprimat in sange orice manifestatie a sustinatorilor islamisti ai acestuia.