"Daca razboiul izbucneste din nou (in peninsula), el va aduce un dezastru nuclear masiv si Statele Unite nu vor ramane nevatamate", a declarat Kim Jong-Un, intr-un mesaj difuzat de televiziunea nationala cu ocazia trecerii in noul an.

"Ne confruntam cu o situatie in care un mic incident militar accidental poate conduce la un razboi total", a avertizat el.

Potrivit analistilor si oficialilor militari sud-coreeni, regimul ar putea sa recurga la provocari militare la inceput de an pentru a restrange randurile in jurul liderului sau, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Sud, obisnuita cu invectivele si amenintarile nord-coreene, a reactionat prin vocea ministrului Apararii, Kim Kwan-jin, care a afirmat ca armata sud-coreeana "trebuie sa raspunda fara mila oricarei provocari a inamicului".

Liderul nord-coreean a revenit si asupra executiei unchiului sau, Jang Song-thaek, altadata unul dintre oficialii cei mai influenti ai regimului dar pe care l-a calificat drept un "gunoi".

"Partidul nostru a luat anul trecut masuri decisive pentru eliminarea elementelor putrezite din sanul sau", a justificat Kim, criticand acte "antipartid, antirevolutionare". Aceasta "epurare a contribuit si la consolidarea unitatii partidului si revolutiei", a declarat el.

Aceasta este prima data cand liderul nord-coreean il critica public pe unchiul sau, arestat si executat in decurs de cateva zile la jumatatea lui decembrie pentru tradare si coruptie.

Jang Song-thaek, in varsta de 67 de ani, i-a servit drept mentor atunci cand a preluat conducerea tarii dupa decesul tatalui sau, Kim Jong-il, in decembrie 2001.