"Exista motive serioase sa credem ca disparitiile fortate comise de fortele guvernamentale in cadrul unor atacuri vaste si sistematice impotriva populatiei civile constitue o crima impotriva umanitatii", apreciaza Comisia in acest raport.

Intr-un document de sase pagini, Comisia de ancheta, prezidata de juristul brazilian Paulo Sergio Pinheiro, acuza autoritatile de la Damasc ca stau in spatele unor disparitii fortate, incepand cu declansarea tulburarilor, in 2011. Aceasta campanie de intimidare a fost folosita drept practica de razboi, acuza Comisia ONU, scrie mediafax.

"Civili, in majoritate adulti, au fost rapiti de fortele armate si de securitate siriene, precum si de militii proguvernamentale, in cadrul unor arestari in masa, perchezitii la domicilii si in spitale", informeaza raportul acestei Comisii de ancheta, creata de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Potrivit raportului, "rapirile aveau deseori un caracter punitiv, vizand membrii familiilor dizertorilor, militanti, luptatori si persoane care ofereau ingrijiri medicale opozantilor".

Autoritatile refuza sa furmizeze informatii despre disparuti, iar in unele cazuri, membrii de familie care se adreseaza la serviciile de securitate sunt arestati.