Washingtonul, aliat al Egiptului, ii furnizeaza o asistenta totala, militara si economica, in valoare de 1,55 miliarde de dolari pe an, insa acest ajutor face, oficial, obiectul unei reexaminari complete dupa represiunea de la mijlocul lunii august impotriva sustinatorilor presedintelui destituit, Mohamed Morsi.

Presedintele american Barack Obama a avertizat, saptamana trecuta, de la tribuna Natiunilor Unite ca o continuare a sustinerii Statelor Unite este conditionata de progresele in materie de democratie.

Insa in termenii unui ajutor militar - fonduri transferate intr-un cont federal din Statele Unite pentru a onora contracte intre Cairo si companii americane de armament - "am alocat recent restul de plata pentru exercitiul bugetar 2013 care s-a incheiat ieri, la 30 septembrie", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, scrie MEDIAFAX.

Aceasta a precizat ca fondurile restante reprezinta "584" de milioane de dolari si ca Washington "poate controla mereu cum au fost folositi acesti bani".

Armata si un guvern interimar in Egipt, aflat la putere de trei luni, asigura ca vor duce o "lupta impotriva terorismului" dupa violentele care au urmat destituirii si arestarii, la 3 iulie, a presedintelui Morsi, care face parte din Fratia musulmana. O mie de persoane au fost ucise in confruntari si peste 2.000 de islamisti au fost arestati. Justitia egipteana a interzis la sfarsitul lui septembrie activitatile Fratiei musulmane si le-a confiscat bunurile.

Statele Unite nu au numit niciodata inlaturarea lui Morsi drept "lovitura de stat", insa au condamnat o represiune "regretabila", reclamand ridicarea starii de urgenta si alegeri democratice in 2014. Washingtonul a anulat de asemenea unele exercitii militare cu Egiptul si a amanat livrarea unor avioane de lupta.