"Incepand din ianuarie 2014, Romania si Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Fara a fi inca in Spatiul Schengen, circulatia romanilor si bulgarilor in UE, inclusiv a romilor, va fi mai facila decat pana acum", afirma Marine Le Pen intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

"Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, face multa agitatie in problema romilor, dar refuza sa infrunte adevaratele probleme", a spus Marine Le Pen, cerand Guvernului de la Paris sa anunte clar ca se opune eliminarii restrictiilor pentru cetatenii romani si bulgari si aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

In cursul diminetii, Manuel Valls reactionase primei forme a comunicatului publicat de Marine Le Pen, in care aceasta afirma ca deja a fost luata decizia aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen "de la 1 ianuarie 2014". Ministrul francez de Interne declara ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen "nu este pe ordinea de zi", exprimand rezerve in legatura cu aceasta posibilitate si catalogand-o pe Marine Le Pen drept "incompententa".

"In prezent nu exista o decizie in privinta intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen si ca ministru de Interne, care participa la Consiliul ministrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decat rezervat in legatura cu deschiderea, astazi, a acestor frontiere, atat timp cat Romania si Bulgaria nu indeplinesc anumite eforturi", a spus el. "Nu este astazi pe ordinea de zi si va spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atat timp cat nu vor fi luate masuri pentru garantarea securitatii celorlalte tari si celorlalti cetateni", a explicat Valls.