Exista inca in sectorul public, in 2013, posibilitatea de a beneficia de 6 zile suplimentare de concediu pe an pentru ca un angajat foloseste un calculator, altfel spus aproape toti angajatii", a explicat ministrul la postul de televiziune Skai.

Anuntul are loc intr-o perioada in care Guvernul este pe cale sa puna in practica o ampla reforma a sectorului public, ceruta de UE si FMI pentru reducerea cheltuielilor publice.

Principalul sindicat al functionarilor publici, Adedy, a explicat ca aceasta prima de calculator corespunde unei pauze zilnice de 20 de minute acordata angajatilor in anii ’90 pentru evitarea problemelor oftalmologice si care a fost ulterior anualizata, rezultand zilele supplimentare de concediu, scrie MEDIAFAX.

Sindicatul a precizat ca eliminarea acestor zile de concediu reprezinta doar un detaliu, fata de reforma care are loc in sistem.

Planul de restructurare prevede disponibilizarea a 12.500 de functionari publici pana la sfarsitul lunii septembrie si un numar egal pana la sfarsitul lui decembrie.

La acestia se adauga concedierea a 4.000 de persoane pana la sfarsitul acestui an, inclusiv din televiziunea publica, si a altor 11.000 in 2014, aceste masuri urmand sa fie compensate prin angajari.

Reforma da posibilitatea desfiintarii unor posturi si transferarea angajatilor pe alte pozitii.