"Atem lo levad" ("Nu sunteti singuri"), le-a spus presedintele american, Barack Obama, israelienilor, transmitand acelasi spirit de solidaritate pe care John F. Kennedy l-a invocat atunci cand a declarat "Ich bin ein Berliner" in Berlinul de Vest, in 1963.

Potrivit MEDIAFAX, dar israelienii isi amintesc acum cu tristete discursul lui Obama, dupa decizia acestuia de a deferi Congresului orice actiune militara impotriva Siriei. Intrebati despre cum ii face sa se simta aceasta decizie, multi au declarat: "singuri".

Ei sunt ingrijorati nu pentru ca Israelul este lasat singur sa se descurce cu Siria, impotriva careia Guvernul si populatia nu vor o implicare directa, ci in legatura cu mesajul transmis in acest fel Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat in mai multe randuri in ultimele zile ca Siria este "terenul de incercare" pentru Iran. Orice nehotarare a Statelor Unite in ceea ce priveste disciplinarea regimului lui Bashar al-Assad, pentru depasirea "liniilor rosii" prin folosirea armelor chimice, creeaza un precedent nefavorabil pentru eforturile de a opri Iranul de la dezvoltarea armei nucleare, considera israelienii.

Naftali Bennett, ministru al Economiei si liderul partidului de extrema dreapta Caminul Evreiesc, a afirmat vineri, inaintea discursului lui Obama, dar dupa votul britanic impotriva unei actiuni militare in Siria, intr-un mesaj postat pe Facebook ca "balbaiala si ezitarea internationala in privinta Siriei dovedesc inca o data ca Israelul nu poate conta pe nimeni altcineva decat pe sine".

"Auzi din ce in ce mai multe persoane din Guvern intrebandu-se: «Putem intr-adevar sa ne bazam pe Statele Unite pentru a opri Iranul?»", a declarat Mike Herzog, un general israelian in rezerva, expert asociat al Washington Institute for Middle East Policy. "Daca nu pot lua o decizie in privinta unei linii rosii in Siria, de ce ar trebui sa ne gandim ca ar putea face acest lucru in privinta Iranului?".

Multi israelieni considera, in acest moment, ca ambiguitatea Statelor Unite fata de Siria a slabit puterea de disuasiune a liniei rosii. Unii se tem ca acum este mai probabil ca Iranul sa o treaca si daca va fi fortat sa actioneze, Israelul ar putea sa fie nevoit sa o faca singur.