Potrivit unui studiu al Transparency International, 76 la suta dintre bulgari califica partidele politice drept corupte. "Toate partidele sunt la fel, doar o fatada. Bulgaria este de fapt administrata de cercuri economice. Statul apartine mafiei", declara manifestantul Nikolai Staikov, in varsta de 55 de ani, profesor de gimnastica.

Totusi, premierul Plamen Oresarski, un economist aflat la conducerea unui Guvern de tehnocrati de o luna si jumatate, sustinut in Parlament de Partidul Socialist (fost comunist) si de partidul minoritatii musulmane turce, refuza sa demisioneze, afirmand ca "tine cont de interesele tuturor bulgarilor". El a lansat masuri de urgenta in favoarea celor mai defavorizati si pentru a stimula intreprinderile mici si mijlocii (IMM) in vederea crearii de locuri de munca, scrie MEDIAFAX.

In raport cu Guvernul, opinia publica este divizata: potrivit unui studiu al Gallup, 41 la suta dintre bulgari apreciaza ca Guvernul trebuie sa demisioneze, in timp ce 40 la suta vor ca acesta sa se mentina la putere.

Apelurile manifestantilor pentru o "moralizare" a politicii sunt sustinute de presedintele Rosen Plevneliev (centru-dreapta), dar si de cele doua mari tari europene - Germania si Franta - potrivit carora "buna guvernare" a Bulgariei este "treaba tuturor europenilor". Ambasadorul francez Philippe Autier si omologul sau german Matthias Hoepfner au calificat, la 8 iulie, drept "o veste excelenta" elanul societatii civile bulgare, care merita "sa fie ascultata". Intr-o declaratie putin obisnuita, ei au subliniat ca "modelul oligarhic nu isi are locul" in UE, din care Bulgaria face parte.

Valul de manifestatii a fost declansat de nominalizarea, la 14 iunie, la conducerea Agentiei de Securitate Nationala a unui magnat de presa cu reputatie dubioasa, deputat al partidului minoritatii musulmane turce (MDL).

Un val fara precedent de manifestatii in timpul iernii, provocat de pretul ridicat la electricitate, a inlaturat Guvernul conservator condus de Boiko Borisov.

"Daca protestele din iarna au fost declansate de grija painii zilnice, cele din vara au o miza morala", noteaza politologul Boriana Dimitrova, de la institutul Alpha Research. "Tinerii din clasa medie urbana sunt cei care reclama acum o presiune politica. Ei si-au dat seama de pasivitatea societatii civile, care i-a permis oligarhiei sa abuzeze", explica ea.