Ambasada Romaniei la Washington insista insa ca Guvernul de la Bucuresti face tot posibilul intr-o astfel de "situatie complexa" pentru a restitui sau a oferi compensatii pentru cele peste 4.000 de cladiri bisericesti si alte proprietati religioase confiscate de comunisti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Treisprezece republicani si sapte democrati, membri ai Camerei Reprezentantilor, i-au scris secretarului de Stat John Kerry la jumatatea lui iunie pentru a-i cere sa exercite presiuni asupra Romaniei pentru ca aceasta sa se ocupe de solicitarile liderilor evrei si crestini care revendica biserici, scoli, spitale, orfelinate si alte proprietati.

Congresul a adoptat in 2005 o rezolutie prin care cere Romaniei sa rezolve revendicarile comunitatilor religioase, au subliniat congresmenii in scrisoarea lor. "Au trecut aproape opt ani de la aceasta rezolutie, iar comunismul a cazut acum mai mult de doua decenii", au adaugat ei.

Ambasada Romaniei a publicat o declaratie a Guvernului roman pentru a justifica eforturile sale de a rezolva aceasta situatie.

"Romania este ferm angajata in gasirea unei solutii pentru retrocedarea completa, acolo unde este posibil, a drepturilor de proprietate originale, inclusiv ale cultelor religioase", se arata in declaratie.

"Problema restituirii proprietatilor religioase minoritatii maghiare din Romania este parte a dialogului bilateral dintre Romania si Ungaria", a precizat Guvernul.

Printre semnatarii scrisorii se numara Ileana Ros-Lehtinen, congresmen republican de Florida si fosta presedinta a Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, si Christopher H. Smith, congresmen republican de New Jersey si copresedinte al Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa din Congres.