Siria are sase situri care au fost clasate pe aceasta lista: orasele stravechi Damasc, Bosra si Alep, oaza Palmira, Cetatea Cavalerilor Ospitalieri (cunoscuta si sub numele "Crac des Chevaliers"), Citadela Salah Ed-Din si satele antice din nordul Siriei, informeaza AFP.

Comitetul pentru patrimoniul mondial al UNESCO, reunit in sesiune anuala la Phnom Penh, a plasat toate aceste sase zone istorice siriene pe lista siturilor periclitate. Comitetul a retinut, totodata, propunerea franceza de infiintare a unui fond special care va contribui la conservarea siturilor.

In documentele pregatitoare pentru aceasta reuniune, UNESCO a notat faptul ca informatiile despre distrugerile inregistrate sunt "partiale" si provin din surse nu intotdeauna verificabile, precum retelele de socializare, dar si un raport al autoritatilor siriene care "nu reflecta neaparat situatia reala in ansamblu".

Din cauza conflictului armat, "conditiile nu mai sunt reunite pentru asigurarea conservarii si protejarii valorii universale exceptionale a celor sase bunuri de patrimoniu. Alep, in special, a suferit pagube considerabile", se afirma in comunicatul emis de UNESCO, scrie MEDIAFAX.

In aprilie, minaretul Marii Moschei din Damasc (cunoscuta si sub numele "Moscheea Omeiada"), o bijuterie istorica din aceasta metropola din nordul Siriei in jurul careia au avut loc lupte violente vreme de mai multe luni, s-a prabusit. Moscheea, construita in secolul al VIII-lea si reconstruita apoi in secolul al XIII-lea, a suferit deja pagube importante in toamna anului 2012.

In septembrie 2012, bazarul din Alep, cu magazinele sale centenare cu usi din lemn, a fost partial distrus de un incendiu. Citadela a fost la randul ei avariata.