Rosia Montana Gold Corporation a promis romanilor mii de locuri de munca, miliarde de dolari din impozite si protectia mediului. In realitate 3 sate si 4 munti vor fi distrusi, iar un rezervor de 214 milioane de tone de deseuri de cianura vor inghiti zona. Raurile si apele subterane din regiune, inclusiv Dunarea, pot fi otravite, scrie editorialistul.

Cel mai extraordinar lucru despre proiectul Rosia Montana este ca o asociatie a localnicilor a reusit sa-l blocheze in ultimii 15 ani. Folosind avocati voluntari s-a reusit oprirea proiectului in instantele locale de nenumarate ori, ceea ce ne arata ca ONG-urile si sistemul juridic din Romania nu sunt la fel de corupte si de slabe asa cum multora le place sa asume.

Actualul guvern din Romania incearca sa saboteze scepticii prin rescrierea Legii minelor, permitand astfel companiilor cu licente de exploatare sa confiste orice teren le place, afirma autorul.

"Acesta este un test pentru industria miniera internationala: modelul lor de afaceri depinde de tarile sarace ai slab guvernate, precum Romania, care se supun vointei lor si le permit accesul liber la resursele lor minerale", sustine Wolfe-Murray.