China are in prezent 250 de focoase nucleare, fata de 240 in 2012, Pakistanul are 100-120 fata de 90-110, iar India 90-110 fata de 80-100, scrie Institutul.

Aceasta cursa a inarmarii este cu atat mai ingrijoratoare cu cat SIPRI considera "fragila" pacea in Asia, avand in vedere "tensiuni in crestere incepand din 2008" intre India si Pakistan, intre cele doua Corei sau intre China si Japonia.

Tarile care isi reduc arsenalul nuclear sunt semnatare ale Tratatului de dezarmare nucleara START, si anume Rusia (8.500 de focoase in prezent) si StateleUnite (7.700). Franta (300 de focoase), Marea Britanie (225) si Israelul (80) pastreaza acelasi nivel.

Aceste date reprezinta estimari pe care SIPRI le recunoaste mai mult sau mai putin fiabile in functie de tara, China mentinand, spre exemplu, o opacitate totala, iar Rusia fiind tot mai putin transparenta. SIPRI presupune ca regimurile din Coreea de Nord si Iran nu reusit, inca, sa se doteze cu arma nucleara, scrie MEDIAFAX.

In opinia centrului de cercetare, scaderea cantitativa a armamentului nu este sinonima cu reducerea amenintarii nucleare.

"Exista putine lucruri care sa ne insufle speranta ca tarile care detin arma nucleara au in mod sincer vointa sa isi abandoneze arsenalul. Programele de modernizare pe termen lung aflate in curs in aceste state arata ca armele nucleare sunt in continuare o marca a statutului international si puterii", a declarat coordonatorul cercetarii in domeniul nuclear din cadrul SIPRI Shannon Kile, citat in comunicat.

In domeniul armelor chimice si biologice, reducerea stocurilor in vederea careia militeaza SIPRI a avansat doar lent. Statele Unite si Rusia nu si-au distrus toate armele chimice in 2012, contrar promisiunilor, iar Siria s-a declarat pregatita sa le utilizeze in caz de atac strain.

Datele SIPRI arata, in plus, ca "numarul militarilor din cadrul misiunilor de mentinere a pacii mobilizati in lume a scazut cu peste 10% in 2012, in contextul inceperii retragerii fortelor internationale in Afganistan".

Totodata "numarul de combatanti mobilizati in afara Afganistanului are sanse sa creasca", in special "in Mali, la scara mai larga in Sahel si in mod potential in Siria".

"In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de conflicte intre state, care s-au internationalizat, in contextul in care un stat sustine o tabara sau alta. O asemenea implicare are adesea ca efect cresterea mortalitatii si prelungirea conflictelor", a constatat SIPRI.