"UE a decis sa puna capat embargoului privind armele pentru opozitia siriana si sa mentina celelalte sanctiuni impotriva regimului sirian", adoptate in urma cu doi ani, a anuntat ministrul britanic William Hague in mijlocul noptii, la incheierea unei reuniuni maraton.

Dar, in fapt, aceasta masura nu va schimba nimic pentru rebeli, care se confrunta cu o ofensiva a armatei siriene, in special in jurul orasului strategic Qousseir (centru).

Aceasta deoarece cele 27 de state membre UE "au promis sa nu exporte arme in acest stadiu si, in orice caz, sa aplice un anumit numar de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare", a explicat ministrul luxemburghez Jean Asselborn.

"Este o ridicare simbolica a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel putin pana la 1 august", a afirmat la randul sau un oficial francez, sub acoperirea anonimatului.

Nicio arma nu ar trebui livrata pana la 1 august, data la care ministrii au prevazut sa isi "reexamineze" pozitia. Acest termen ar trebui sa le permita sa realizeze un prim bilant al conferintei internationale "Geneva 2" prevazuta in iunie, la initiativa Statelor Unite si Rusiei.

Organizarea unei astfel de conferinte de pace privind Siria va fi "o problema dificila", a avertizat, luni seara, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, la incheierea unei intrevederi, la Paris, cu omologul sau american John Kerry, scrie MEDIAFAX.

"Am discutat despre modul in care sa procedam (...) pentru ca aceasta conferinta sa aiba loc. Nu este o misiune usoara, este intr-adevar o problema dificila", a declarat Seghei Lavrov, a carui tara sustine regimul de la Damasc.

Lavrov si Kerry, care au avut a sasea intalnire de la preluarea functiei de catre John Kerry, in februarie, tocmai s-au intalnit intr-un hotel din Paris pentru a discuta despre data unei conferinte de pace si despre reprezentantii opozitiei si ai regimului presedintelui Bashar al-Assad, care vor participa.