"In primul rand, au existat foarte putine atacuri cu drone in timpul acestui an. De ce? Pentru ca eforturile noastre pentru a elimina Al-Qaida din Pakistan au fost reusite", a declarat John Kerry intr-o intalnire cu studentii etiopieni din Addis Abeba, transmite MEDIAFAX.

"In al doilea rand, noi nu deschidem focul decat asupra tintelor teroriste confirmate ca atare, dupa verificari aprofundate", a adaugat Kerry.

Recurgerea americanilor la drone, in scopul urmaririi oficialilor talibani sau liderilor retelelor Al-Qaida, in contextul atentatelor de la 11 septembrie, au provocat o adevarata controversa, indeosebi in Pakistan si Afganistan, deoarece raidurile sunt desfasurate fara informarea prealabila a guvernelor respective si deoarece acestea au provocat uneori victime in randul civililor.

Kerry a dat asigurari ca "programul american de folosire a dronelor este unul dintre cele mai stricte, mai responsabile si mai echitabile".

"Este posibil sa dureze pana la un an pentru a ne asigura ca avem dreptate", in alegerea unei tinte, a continuat seful diplomatiei americane.

In acelasi timp, "nu am deschis niciodata focul asupra tintelor importante, atunci cand am vazut ca exista persoane (civili) in proximitate", a mai explicat Kerry.

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca a impus reguli stricte pentru a incadra atacurile cu ajutorul avioanelor fara pilot asupra presupusilor teroristi aflati pe teritoriu strain, indeosebi faptul ca o asemenea actiune nu este acceptabila decat in ultima instanta.