Acelasi sondaj indica o crestere a popularitatii Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) si liderului lor, Vladimir Voronin. Marele perdant este fostul premier Vlad Filat si partidul acestuia, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). PCRM ar obtine peste 32% din voturi, urmat de PLDM cu 12,6%, PL (Partidul Liberal) cu 10,5% si PDM (Partidul Democrat din Moldova) cu 6,8%, daca ar fi alegeri duminica viitoare.

In privinta aderarii la Uniunea Europeana (UE) sau Uniunea Vamala (Rusia-Belarus-Kazahstan), populatia se imparte in doua. O jumatate dintre cetatenii Republicii Moldova doresc sa adere la UE, iar cealalta jumatate la Uniunea Vamala, potrivit BOP, transmite IPN.

Astfel, la intrebarea "daca duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana", 51% dintre cetateni au spus ca ar vota pentru, 30% ar vota impotriva si 19% au raspuns ca nu stiu sau nu sunt hotarati.

La aceeasi intrebare, "daca duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamala", 52% au spus ca ar vota pentru, 23% ar vota impotriva aderarii si 25% au spus ca nu stiu sau nu sunt hotarati. Insa, fiind pusi sa aleaga intre Uniunea Europeana si Uniunea Vamala, 19% dintre cetateni au optat pentru aderarea la UE si 17% au afirmat ca ar dori ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Vamala. Alti 64% nu au dorit sa raspunda sau nu s-au decis, scrie MEDIAFAX.

Potrivit persoanelor intervievate, avantajele aderarii la UE sunt liberalizarea circulatiei, locuri de munca si diminuarea somajului, modernizarea vietii sociale si un trai mult mai bun. Totodata, conform parerii respondentilor, aderarea la UE ar putea aduce tarife si impozite mari, saracie si exodul populatiei.

De asemenea, cetatenii au mentionat si avantajele aderarii la Uniunea Vamala, printre care gaz si petrol mai ieftin, mai multe locuri de munca, schimb mai bun de marfuri, circulatie libera, fara vize. Temerile principale sunt dependenta fata de Rusia, indepartarea de spatiul european si rusificarea. Aproximativ 41% din cei intervievati isi vad viitorul legat de Republica Moldova, 21% de Uniunea Europeana, 14% de Rusia si 12% de Uniunea Vamala.

Fiind rugati sa indice nivelul de incredere in personalitati politice din strainatate, intervievatii au manifestat cea mai mare incredere fata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin (74%), fiind urmat de catre cancelarul german, Angela Merkel (49%) si presedintele Statelor Unite, Barack Obama (47%).