In urma cu cinci ani, cetatenii romani (1,9%) reprezentau doar a saptea comunitate din inchisorile belgiene, dupa marocani (10,7%), algerieni (4,7%), francezi (2,5%), detinutii provenind din fosta Iugoslavie (2,3%) si turci (2%). Dar situatia s-a schimbat in mod radical.

Belgia inregistreaza, in ultimii doi-trei ani, "o crestere sensibila", cu 70-80%, a numarului cetatenilor romani detinuti, confirma Laurent Sempot, un purtator de cuvant din cadrul Administratiei penitenciare belgiene. Potrivit cifrelor oficiale, cetatenii romani (aproape 3%) se afla in spatele marocanilor, "de departe comunitatea ce mai prezenta", asa cum afirma purtatorului de cuvant, si al francezilor.

In 2008, aproximativ 190 de cetateni romani erau detinuti in Belgia, iar numarul lor s-a ridicat la peste 320 in prezent, fie ca sunt condamnati deja sau inculpati, scrie MEDIAFAX.

In general, cetatenii romani sunt inchisi pentru infractiuni legate de prostitutie, furturi, spargeri de locuinte sau furt de metal. Aproximativ 45% dintre detinutii din Belgia sunt de nationalitate straina.