"Daca principalele forte politice parlamentare nu isi asuma responsabilitatile, lui Napolitano nu ii va mai ramane decat o solutie. Se va gandi cum sa accelereze alegerea noului presedinte", afirma surse citate de ziarul La Repubblica.

Mandatul presedintelui Napolitano va expira pe 15 mai, iar in ultima etapa nu are dreptul de a dizolva Parlamentul. Astfel, Napolitano se gandeste sa demisioneze pentru a grabi alegerea succesorului sau de catre Parlament, iar noul presedinte va putea dizolva Parlamentul pentru organizarea alegerilor parlamentare in mod anticipat, scrie MEDIAFAX.

Pozitiile principalelor grupuri politice din Italia nu s-au apropiat in urma consultarilor cu presedintele Giorgio Napolitano, tara ramanand in impas politic. Napolitano s-a intalnit vineri cu liderii coalitiei de centru-stanga, coalitiei de centru-dreapta si miscarii populiste si contestatare Cinci Stele. Insa, in urma consultarilor, nu s-a configurat nicio posibila majoritate parlamentara pentru sustinerea guvernului.

Liderul Partidului Poporul Libertatii, Silvio Berlusconi, a constatat ca nu exista alta solutie decat alcatuirea unei coalitii intre fortele de centru-stanga si cele de centru-dreapta. Berlusconi a reiterat, la consultarile cu presedintele Giorgio Napolitano, disponibilitatea de a forma o coalitie cu fortele de centru-stanga avandu-l pe Pier Luigi Bersani sau alt lider democrat ca premier. "Pozitia noastra a ramas cea stabilita dupa aflarea rezultatelor alegerilor. Am fost si suntem in continuare dispusi sa formam un guvern de coalitie la care sa participe Partidul Poporul Libertatii, Partidul Democrat, Liga Nordului si Alegerea Civica", a declarat Berlusconi la finalul consultarilor cu presedintele tarii, excluzand posibilitatea sustinerii unui guvern tehnocrat.