Serviciile municipale din Shanghai au colectat 9.460 de purcelusi si porci adulti care pluteau in apele raului Huangpu, potrivit cotidianului Shanghai Daily, autoritatile prefecturii vecine Jiaxing (provincia Zhejiang) recuperand la randul lor 3.601, potrivit agentiei China Noua.

La 12 zile dupa ce au fost descoperiti primii porci morti in apele raului, situatie care a provocat ingrijorarea locuitorilor capitalei economice chineze, nu numai ca nu a fost stabilita nicio responsabilitate, dar acestia continua sa fie aruncati in fluviu.

Metropola acuza crescatorii de porci din prefectura Jiaxing ca se debaraseaza de animale aruncandu-le in apele raului. Dar autoritatile din Jiaxing nu au recunoscut pana in prezent astfel de actiuni din partea vreunuia dintre crescatorii de animale si sustin ca nu sunt singurele responsabile.

Huangpu, raul emblematic din Shanghai, alimenteaza cu apa 22 la suta dintre cele 23 de milioane de locuitori. Dupa ce a analizat probele, Guvernul din Shanghai a afirmat ca in ultimele zile rezultatele obtinute sunt "normale", in pofida scepticismului general.

Ministerul chinez al Agriculturii a trimis o echipa la fata locului, care pentru moment nu a oferit explicatii clare privind decesul a mii de porci si prezenta lor in apele raului Huangpu, potrivit MEDIAFAX.

"Aceasta situatie se explica, deoarece unii tarani nu cunosc bine legea, au obiceiuri proaste si exista carente in controlul si nivelul responsabilitatilor", s-a limitat sa spuna Yu Kangzhen, veterinar-sef in cadrul ministerului.

Cazul porcilor morti deversati in raul din Shanghai ilustreaza fata sumbra a industriei agroalimentare din China, unde primeaza randamentul pentru hranirea populatiei extrem de numeroase.

Poluarea cursurilor de apa, adeseori cu consecinte grave asupra sanatatii, este un flagel in China, unde respectul fata de mediu este adeseori sacrificat pe altarul cresterii economice.