Conclavul, care se va deschide marti, ar urma sa fie scurt, de doua sau trei zile maximum, a anticipat parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului, in fata a aproximativ 5.000 de jurnalisti acreditati, care asteapta faimosul fum alb, scrie MEDIAFAX.

Alegerea celui de-al 266-lea Suveran Pontif va pune capat unei luni agitate, care a inceput la 11 februarie, atunci cand Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat in mod neasteptat demisia, la varsta de 85 de ani.

La 28 februarie, fara o ceremonie dar cu emotie, Joseph Ratzinger s-a retras, afirmand ca va ramane alaturi de cei 1,2 miliarde de catolici in rugaciune.

Cele mai amuzante imagini virale cu Papa Benedict al XVI-lea

Cei 115 cardinali electori (care au mai putin de 80 de ani) vor termina luni "congregatiile generale", care le-au permis sa se cunoasca mai bine. Din numarul total, 69 nu au participat niciodata la un conclav.

Marti, cardinalii vor intra in procesiune in sublima Capela Sixtina pictata de Michelangelo. Potrivit unui ritual strict care dateaza din Evul Mediu, portile vor fi inchise "cu cheie" (de unde si originea numelui "Conclav").

Complet izolati de lume, ei vor trebui sa il aleaga cu majoritate de doua treimi pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Buletinele lor vor fi arse, pentru a sterge orice urma a scrutinurilor secrete, despre care cardinalii nu vor putea vorbi multa vreme dupa aceea. Gratie adaugarii unor substante speciale, va iesi fie un fum negru, daca nu este ales niciun Papa, fie unul alb, in cazul alegerii Suveranului Pontif.

Inainte ca fumul sa se ridice din Capela Sixtina si clopotele Sfantului Petru sa bata, cardinalul italian Giovanni Battista Re, primul dintre cardinalii episcopi, il va intreba pe cel ales: "acepti alegerea ta canonica drept Suveran Pontif?". El va raspunde da si isi va alege numele: Paul, Ioan, Ioan Paul, Clement, Pius, Benedict etc.. conform propriei optiuni si afinitatilor sale cu apostolii, sfintii sau papii din trecut.

Dupa 40 de minute, timp in care cardinalii vor depune juramantul de credinta, iar noul Papa va imbraca noile sale vestminte, cardinalul francez Jean-Louis Tauran va avea privilegiul sa anunte in latina multimea reunita in Piata Sfantul Petru: "Habemus papam" urmat de numele celui ales. Ulterior, purtand o etola rosie pe umeri, noul Papa se va arata lumii intregi. Un nou pontificat va incepe in istoria veche de 2000 de ani a crestinismului.