Prim-vicepremierul Raluca Turcan a scris, cu ocazia comemorarii Holocaustului, ca acesta "este o rana pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare popor".

"6 milioane de victime. 380.000 de victime din Romania. Peste 1 milion de copii din 26 de tari afectate. Evrei, rromi, alte minoritati, oameni nevinovati – este deznodamantul tragic al Holocaustului in Europa si in lume. Astazi, doua treimi dintre tineri nu stiu ce a fost Holocaustul. O statistica la fel de ingrijoratoare.

Nu trebuie sa uitam, nu trebuie sa lasam ca aceasta oroare sa se repete. Umanitatea trebuie sa invete din propriile greseli ale trecutului. Avem obligatia sa punem bazele unui viitor in care astfel de orori ale istoriei nu mai pot avea loc.

Un pas important este recunoasterea vinei. Asumarea ei este primul pas spre vindecare. Memoria nu trebuie sa renunte la acest moment nefast al omenirii, iar noi, cei de astazi, cetatenii lumii moderne trebuie sa intelegem in primul si in primul rand ce a dus la evenimentele tragice din anii Holocaustului.

Marie Curie spunea in urma cu peste 100 de ani ca fiecare dintre noi trebuie sa lucreze la propria perfectionare, dar simtind, in acelasi timp, responsabilitate pentru intreaga umanitate. Holocaustul nu este o rana doar pentru greu incercatul popor evreu, este o rana pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare popor.

In urma cu cateva saptamani salutam gestul presedintelui Klaus Iohannis de a promulga legea privind infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania. Asa cum afirmam si atunci, cred ca avem obligatia sa respectam memoria tuturor victimelor Holocaustului.

Acei oameni nu au avut nicio vina. Singura lor asa-zisa 'vina' a fost aceea ca s-au nascut evrei. Astfel, au fost deposedati de toate bunurile, deportati, ucisi.

Astazi, la 75 de ani de la tragicele momente, ne simtim obligati sa dam mai departe generatiilor care vor veni invatamintele desprinse dar, mai ales, trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca un asa calvar istoric sa nu se mai intample niciodata", a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Citeste si:
Cîțu: „Raluca Turcan să-și asume dacă nu mai sunt fonduri pentru...
Cîțu, răspuns la acuzațiile...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.