"In urma cutremurului, noi am fost instiintati de catre Protectia Civila Europeana ca a fost activat mecanismul, inclusiv de Ambasada Albaniei. Cu aprobarea domnului ministru Vela, deja echipa noastra este in pregatire. S-a vorbit la MAPN, care ne va sprijini cu transportul, s-a dat acordul din partea domnului ministru Ciuca. Urmeaza sa plece echipa de cautare - salvare a Unitati speciale pentru situatii de urgenta din cadrul IGSU, care e echipa noastra autorizata de Natiunile Unite pentru astfel de misiune. Urmeaza sa plece in aceasta dupa-amiaza catre Albania cu aproximativ 50 de persoane si cu materialele de cautare-salvare de care au nevoie", a precizat Arafat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, potrivit Agerpres.

Oficialul MAI a precizat ca s-au solicitat mai multe echipe, fiind foarte important timpul de reactie.

"E foarte important timpul de reactie, pentru ca la cutremur se considera o situatie de urgenta majora. Daca te duci dupa o zi, doua, e prea tarziu. Deci, din fericire, vom reusi sa plecam in cateva ore si, cu sprijinul colegilor de la Fortele Aeriene, misiunea va fi indeplinita pana in aceasta seara. (...) Aceasta echipa va actiona in zona respectiva pana se va decide oprirea operatiunilor de cautare-salvare", a mentionat Arafat.

Cel putin sase persoane au decedat marti in Albania in urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs in aceasta tara in ultimele decenii, informeaza Reuters si AFP. Mai multe cladiri s-au prabusit, iar 150 de persoane au fost ranite, unii locuitori fiind prinsi sub daramaturi.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adancime de 10 kilometri, chiar la nord de orasul de coasta Durres, care este situat la aproximativ 30 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizica al Statelor Unite (USGS).