Experimentul a fost condus de cercetatori de la Universitatea Richmond din Virginia. Acestia au vrut sa demonstreze ca rozatoarele care traiesc intr-un mediu care le stimuleaza sunt capabile sa indeplineasca sarcini complexe, in comparatie cu cele care cresc in medii mai putin solicitante. Acest lucru este posibil pentru ca functiile cognitive si motorii le sunt mai ascutite.

Rozatoarele au fost puse in niste vehicule electrice construite special pentru ele si, initial, momite cu mancare. Le puteau conduce atingand o bara din cupru si au avut nevoie de mai multe incercari pana sa isi dea seama de cum functioneaza lucrurile. Testul s-a facut pe sase soareci tinuti initial in custi standard, si pe alti cinci care erau provocati si stimulati cu jucarii. Cei din al doilea grup au reactionat si au fost atrasi foarte repede de masinarii, in timp ce soarecii din primul grup nu s-au aratat deloc interesati.

Dupa finalizarea experimentelor, fecalele soarecilor care condusesera au fost analizate si s-a observat ca hormonul stresului scazuse.