Astfel, o persoana de 60 de ani care se intalneste aproape zilnic cu prietenii are un factor de risc de a se imbolnavi de dementa cu 12% mai mic decat o persoana care se vede cu prietenii doar o data la doua luni. Viata sociala activa, indiferent de varsta, "ar putea avea un impact similar asupra reducerii riscului de dementa", conform cercetatorilor.

In cadrul socializarii sunt folosite intens memoria si limbajul, fapt ce duce la minimizarea efectelor dementei, conform profesorului Gill Livingston, coordonatoare a acestui studiu, potrivit Agerpres.

"Oamenii care sunt activi din punct de vedere social isi exerseaza abilitatile cognitive, asa cum sunt memoria si limbajul, ceea ce-i poate ajuta sa-si dezvolte o rezerva cognitiva care, chiar daca nu opreste modificarile cerebrale (asociate inaintarii in varsta) ii ajuta pe oameni sa accepte mai usor efectele imbatranirii si incetineste evolutia eventualelor simptome premergatoare dementei", a explicat ea.

Desi exista mai multe studii care au identificat legaturi intre nivelul de sociabilitate si riscul de dementa, noua lucrare, publicata in revista PLOS Medicine, ofera cele mai puternice argumente in sprijinul acestei teorii, conform autorilor care au folosit datele unui studiu care a urmarit peste 10.000 de persoane, din 1985.