Propunerea este cuprinsa in ''Programul Intoarcerea'', aprobat marti de guvern, a carui aplicare va incepe din luna iulie si de care pot beneficia atat portughezii, cat si descendentii lor lusofoni.

Acest program ofera o serie de facilitati celor care doresc sa revina sa lucreze in Portugalia, dar plata celor 6.500 de euro este conditionata de prezentarea unui contract de munca ferm in aceasta tara. De asemenea, plata poate fi acordata numai celor care au plecat din tara inaintea datei de 31 decembrie 2015 si au trait in strainatate cel putin 12 luni.

''Aceasta este o politica activa de ocupare a fortei de munca si este menita sa sprijine contractele de munca, nu este un ajutor pentru ca oamenii sa revina in Portugalia sa caute un loc de munca'', explica secretarul de stat pentru munca, Miguel Cabrita.


Alte masuri menite sa ii readuca in tara pe cei stabiliti in disapora

Nu este insa singura masura menita sa stimuleze revenirea in tara a celor care au emigrat. Un alt plan, denumit ''Intreprindem2020'' si destinat tinerilor, are in vedere crearea cu ajutorul unui portal specializat a unui cadru de intalnire on-line intre acestia si companiile care ar putea fi dispuse sa-i angajeze si, de asemenea, acordarea de asistenta celor care doresc sa-si deschida o afacere, fie ca este vorba de asistenta financiara sau doar de consultanta.

Asociatia Intreprinzatorilor din Portugalia (AEP), care a lansat programul ''Intreprindem2020'', a efectuat cu doi ani in urma un studiu ce a conturat profilul general al tinerilor portughezi care au emigrat. Astfel, 85% dintre acestia au studii superioare in specializari tehnice (inginerie, informatica, biologie etc.) si s-au stabilit preponderent in alte tari europene. Circa o treime dintre tinerii chestionati in cadrul acestui studiu au afirmat ca nu intentioneaza sa revina in Portugalia, in principal pentru ca si-au construit o noua viata in tara unde au emigrat.

Portugalia se confrunta cu un fenomen accentuat de imbatranire a populatiei, la care, in plus fata de emigratia tinerilor, contribuie natalitatea redusa (in medie 1,3 copii pentru fiecare femeie la varsta fertila) si cresterea sperantei de viata, care a depasit varsta de 80 de ani. Conform datelor sistemului de asigurari sociale, 23% dintre municipalitatile portugheze au mai multi pensionari decat lucratori activi.