Iulius Filip se afla, in acest moment, in stare grava.

"In 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceausescu, intitulat „Vis si speranta”, care se incheia cu versurile „Laude, minciuni si vorbe, cu ele mereu ne-ati dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfarsit si-apus”. A fost arestat in 3-5 martie 1981 si anchetat, iar in 15 martie a fost trecut in rezerva pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar", se arata in proiectul de hotarare, potrivit Stiripesurse.ro.

Proiectul a fost semnat de patru consilieri ALDE din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Acesta mai mentioneaza faptul ca Filip a fost condamnat la inchisoare, si ulterior i s-a refuzat liberarea conditionata.

"Iulius Filip a incercat de doua ori sa fie eliberat conditionat, deoarece intrunea conditiile: Cu toate acestea, Iulius Filip nu a fost lasat liber. Iar asta intrucat Comisia de liberare conditionata a decis ca Filip nu a dat dovezi temeinice de indreptare si ca a continuat actiunile subversive impotriva oranduirii socialiste, a regimului comunist si a Republicii Socialiste Romania", se mai arata in proiectul de hotarare.