Senatorii si deputatii din Comisia Iordache au abrogat un articol in vigoare din Statutul judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2004), potrivit caruia presedintele poate refuza o singura data, motivat, numirea unor magistrati.

Este vorba de art. 31 alin. 3 din lege, care stipuleaza: „Presedintele Romaniei poate refuza o singura data numirea judecatorilor si procurorilor prevazuti la alin. 1 (judecatorii si procurorii care au promovat examenul de capacitate - n.r.). Refuzul motivat se comunica de indata Consiliului Superior al Magistraturii”, scrie Digi24.

Propunerea de eliminare a fost formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), a fost insusita de deputatul ALDE Steluta Cataniciu si sustinuta de majoritatea la putere, plus UDMR.

UNJR a argumentat ca textul care este astazi in vigoare ii confera presedintelui dreptul de a refuza numirea in functie a unui magistrat care a trecut toate examenele. Uniunea sustine ca semnarea decretului de numire trebuie sa fie un act solemn, fara a naste vreun drept al presedintelui de a se implica pe fond in procesul de selectie a magistratilor. Reprezentanta UNJR a mai sustinut ca refuzul presedintelui in acest caz poate fi arbitrar si poate fi inteles ca o imixtiune a politicului in activitatea unui judecator.

Liberalii s-au opus propunerii.

Comisia speciala condusa de Florin Iordache a luat o pauza, pentru ca senatorii si deputatii sa poata participa la dezbaterea motiunii de cenzura.

Ramane de vazut, la reluarea dezbaterilor in comisie, ce va hotari majoritatea PSD-ALDE-UDMR si in privinta numirii procurorilor-sefi (Parchetul General, DNA si DIICOT).