Protestul sindicalistilor Sanitas a inceput la ora 11.00 in fata Ministerului Finantelor Publice, dupa ce proteste asemanatoare au avut loc si luni, la Ministerul Muncii si miercuri la Ministerul Sanatatii.

Sindicalistii au pancarte cu mesaje precum "Ne-ati mintit sa va dam votul. Ne prostiti si ne luati totul” si "Transferul de contributii, lipsa voastra de solutii”, sufla in vuvuzele si striga "Hotii” si "PSD, cea mai mare mafie”.

Federatia Sanitas solicita modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor, acordarea de cresteri salariale si sporuri pentru angajatii din sanatate si asistenta sociala, renuntarea la trecerea platii taxelor sociale de la angajator la angajat, precum si acordarea tichetelor de masa incepand cu 1 ianuarie 2018.

Sindicalistii de la Sanitas au anuntat, de asemenea, un miting in 19 octombrie, in Piata Victoriei din Capitala.

De asemenea, la aceasta ora au loc negocieri la Guvern intre premierul Mihai Tudose si liderii principalelor confederatii sindicale, care cer ca Guvernul sa renunta la masura de transferare a taxelor sociale de la angajator la angajat.

La discutii participa liderii principalelor confederatii sindicale, intre care presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, si cel al Sindicatului National al Politistilor, Dumitru Coarna, iar din echipa guvernamentala fac parte si ministrii Sanatatii, Muncii si Finantelor.

Negocierile de vineri de la Guvern au fost convenite in urma cu trei zile, in urma protestului din Piata Victoriei organizat de Cartel Alfa si la care au participat cateva mii de oameni. Atunci, o delegatie a protestatarilor s-a intalnit cu premierul Mihai Tudose.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anunta, dupa negocierile cu premierul Mihai Tudose, ca "a ramas stabilit sa se ia in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar sa se analizeze implicatia acestei masuri asupra legii de salarizare bugetara", in timp ce premierul a sustinut ca nu s-a convenit asupra renuntarii transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat, asa cum cer sindicatele, si ca vineri vor fi discutii cu toate confederatiile sindicale.

"A ramas stabilit sa se ia in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar sa se analizeze implicatia acestei masuri asupra legii de salarizare bugetara si sa se gaseasca solutii legate de acest lucru. In acest sens, a ramas ca vineri de dimineata la ora 10.00 toate confederatiile sindicale sa avem o intalnire cu domnul prim-ministru si cu colegii domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, Legea 62, a ramas sa se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate si in termen de o luna reprezentantii angajatorilor si angajatilor, impreuna cu echipa respectiva, sa finalizeze un proiect de act normativ care sa modifice Legea dialogului social", spunea liderul sindical.

Premierul Tudose afirma, insa, ca nu s-a luat decizia renuntarii la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

"Reprezentantii celor din sanatate sau o parte dintre ei au fost prezenti azi aici. Mai mult, vineri vor veni toti reprezentantii celor care lucreaza in sanatate. Si plafonarea sporurilor este o discutie pe care am avut-o cu reprezentantii celor de la Cartel Alfa. Si domniile lor au recunoscut ca lucrurile au cam luat-o razna in domeniu. Sunt pozitii pe anumite state de plata la care curg intre 10 si 15 sporuri unul dupa altul de nu mai intelege nimeni nimic. (...) Nu s-a luat decizia renuntarii la acest transfer (al contributiilor sociale - n.r.), gasim o solutie de compensare", a declarat Tudose.