Potrivit hotararii, un judecator care redacteaza o opinie separata sau concurenta va trebui sa o predea presedintelui CCR si, daca sunt abateri de la regulile stabilite, i se va cere sa o refaca. In cazul in care judecatorul nu se conformeaza, presedintele Curtii poate dispune ca opinia „sa nu se publice in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curtii si nici sa nu se ataseze la dosarul cauzei”, potrivit Hotnews.ro.

CCR a adoptat aceasta „hotarare privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente” intr-o sedinta a plenului Curtii Constitutionale desfasurata joi, potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial.

O opinie concurenta a judecatoarei Livia Stanciu, in care critica decizia Curtii Constitutionale la sesizarea ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea privind abuzul in serviciu, a disparut din motivarea publicata de CCR pe site-ul propriu, dupa cum arata o simpla comparatie intre cele doua fisiere electronice.

CCR aminteste ca dispozitiile Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevad: ”Judecatorul care a votat impotriva poate formula opinie separata. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia”.

Curtea decide astfel ca „opinia separata sau concurenta se preda presedintelui Curtii Constitutionale odata cu decizia la care a fost redactata. Dupa discutarea deciziei, presedintele CCR, in masura in care constata ca exista abateri de la regulile stabilite, solicita judecatorului respectiv, prin rezolutie, refacerea acesteia”.

In cazul in care judecatorul nu se conformeaza, presedintele Curtii, prin rezolutie, „dispune ca opinia separata sau concurenta, dupa caz, sa nu se publice in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curtii si nici sa nu se ataseze la dosarul cauzei”, se mai arata in hotararea CCR.