Studiul, realizat de Universitatea Oxford, este primul care analizeaza impactul schimbarilor climatice asupra dietei si greutatii oamenilor, in 155 de state ale lumii. Tot in premiera, aceasta cercetare estimeaza numarul deceselor provocate din aceste cauze la nivelul anului 2050, afirma Marco Springmann, coordonatorul proiectului.

Incalzirea globala genereaza cu precadere fenomene meteorologice extreme, ploile abundente sau seceta intensa avand un impact devastator asupra productiei agricole.

Potrivit Gandul, daca schimbarile climatice vor continua, cresterea estimata a productiei agricole va fi mai mica cu o treime, ceea ce va genera la nivel individual o scadere de 3,2% a cantitatii de alimente disponibile. In cazul fructelor si legumelor, reducerea va fi si mai mare ajungand pana la 4%. Si consumul de carne rosie va fi mai mic, insa cu doar 0,7% fata de cel din anul 2010, potrivit estimarii cercetatorilor.

"Aceste modificari pot fi responsabile pentru aproximativ 529.000 de decese suplimentare in 2050", a mai precizat Springmann.

"Studiul nostru arata ca un declin, chiar si modest, al cantitatii de hrana disponibile pentru fiecare persoana ar putea duce la schimbari in continutul energetic si in structura regimului alimentar, iar aceste modificari vor avea consecinte importante asupra sanatatii", au mai spus autorii cercetarii.

Tarile cele mai afectate de foame vor fi cele cu venituri reduse si medii, in special din regiunea de vest a Pacificului, unde se estimeaza ca se vor inregistra cele mai multe decese, peste 260 de mii. Autorii studiului afirma ca locul secund va fi ocupat de Asia de Sud-Est, unde vor muri de foame, in jur de 165 de mii de oameni, scrie MEDIAFAX.

Aproape trei sferturi dintre decese vor avea loc in China si in India, dar si in Africa, care va ajunge in fruntea listei in ceea ce priveste decesele adultilor legate de slabirea excesiva a acestora, scrie Gandul.

"Consumul redus de fructe si legume ar putea duce la de doua ori mai multe decese din cauza malnutritiei", sustin specialistii.