Un studiu recent publicat in revista Nature, a constatat ca pana la 70-90% din cazurile de cancer sunt cauzate de factori externi, precum obiceiurile, stilul de viata si expunerile de mediu. Cu alte cuvinte pana la 90% din cancere nu au nimic de-a face cu gena, scrie prevention.com.

In cadrul studiului, condus de cercetatorii de la Universitatea Stony Brook, s-au reanalizat datele lansate anul trecut de catre oamenii de stiinta de la Johns Hopkins, care au descoperit ca aproximativ doua treimi din variatiile riscului de a dezvolta cancer se datoreaza mutatiilor unor celule aleatoare, adica ghinion.


In urma acestui nou studiu, insa, s-a constatat contrariul. "Am stiut ca trebuia sa fie gresit, iar noi suntem foarte increzatori in datele noastre", explica autorul principal, Yusuf Hannun.

Cu toate acestea inainte de a se spune ultimul cuvant sunt necesare mai multe cercetari, fiind de remarcat faptul ca nu toti factorii de risc extrinseci sunt usor de controlat. Se recomanda, insa, a se opta pentru o alimentatie sanatoasa, a se limita consumul de alcool, a te proteja de razele solare si a renunta la orice alte obiceiuri nesanatoase pentru a preveni cancerul.