Sistemul foloseste o casca pentru electroencefalograma (EEG) si o succesiune de 500 de imagini pentru utilizator, cu o rata de cate doua imagini pe secunda. Studiind raspunsurile creierului la aceste imagini, aplicatia computerizata este capabila sa depisteze o persoana din 30 cu o precizie de 100%.

Daca aceasta tehnologie va fi imbunatatita, ar putea oferi o modalitate ultra-securizata de confirmare a identitatii cuiva, care ar fi aproape imposibil de falsificat.

Conform Descopera, imaginile, care includ poze cu o felie de pizza, o barca, sushi, actrita Anne Hathaway si cuvantul "ghicitoare", sunt proiectate pentru a declansa raspunsuri emotionale definitive.

"Cand vizioneaza sute de astfel de imagini, fiecare persoana are capacitatea de a gandi si simti individual, adica diferit de orice alt individ, numai in acest caz identificarea persoanei va fi extrem de precisa, doar prin activitatea creierului ei", a declarat cercetatorul Sarah Laszlo.

Cu scopul de a testa securitatea Brainprint, inventatorii lui au incercat sa-l pacaleasca. O metoda a fost lumina intermitenta, la aceeasi frecventa, a doua persoane, pentru a vedea daca exista o sincronizare intre creierele lor, dar testul nu a avut succes. Prin urmare, Brainprint ramane o metoda sigura, scrie MEDIAFAX.

Sub influenta armei sau, aflat sub constrangere, activitatea creierului se va schimba si nu ar putea permite accesul.

"Ideea cheie este ca vrem o identificare si recunoastere a persoanei bazata pe gandirea ei interiora. Activitatea din interiorul creierului nu este vizibila pentru oricine altcineva. Mai interesant este faptul ca vrem sa utilizam un raspuns non-volitiv. Asta inseamna ca nici macar utilizatorul nu poate fi constient de acest lucru", a declarat unul dintre membrii echipei, inginerul Zhanpeng Jin.