Peste 3,7 miliarde de oameni in varsta de pana la 50 de ani sufera de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), pe care il contracteaza de obicei in copilarie, potrivit studiului OMS, citat de Reuters.

Alte 417 milioane de persoane cu varste cuprinse in intervalul 17 - 49 de ani au contractat o alta forma a virusului, HSV-2, care cauzeaza herpes genital.

HSV-1, de obicei, provoaca mai degraba ulceratii bucale, dar, in ultimii ani, a inceput sa provoace si infectii genitale, in principal in tarile bogate. Acest lucru se intampla deoarece igiena mai buna din tarile bogate determina o scadere a ratei de infectare cu HSV-1 in copilarie, expunandu-le pe persoanele tinere in fata riscului de contractare a virusului prin intermediul sexului oral, dupa ce acele persoane devin active din punct de vedere sexual.

HSV-2 poate sa sporeasca riscul de infectare si raspandire a HIV, virusul care cauzeaza SIDA. Deocamdata, se cunosc putine lucruri despre asocierea dintre HSV-1 si HIV/SIDA, insa cercetatorii stiu deja ca aceasta forma a virusului herpetic poate sa determine o serie de complicatii medicale grave, precum encefalita.

"Trebuie sa acceleram dezvoltarea unor vaccinuri contra virusului herpes simplex, iar, daca un vaccin conceput pentru a preveni infectarea cu HSV-2 va preveni de asemenea HSV-1, atunci vom obtine beneficii nesperate", a declarat Sami Gottlieb, ofiter medical in cadrul OMS. Nathalie Broutet, care detine aceeasi functie in cadrul OMS, a dezvaluit faptul ca cercetatorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite si de la companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline (GSK) au efectuat o serie de teste pentru a stabili tipul de vaccin care ar trebui produs - unul terapeutic sau unul preventiv.

Sami Gottlieb spune ca GSK a abandonat in trecut testele clinice pentru un anumit vaccin, dupa ce a descoperit ca produsul respectiv nu era eficient impotriva HSV-2, desi a prezentat o anumita eficienta contra HSV-1.

Mai multe teste de faza 1 si de faza 2 sunt in derulare pe plan mondial. Compania Gonocea Biosciences a renuntat de curand la experimentele pentru un vaccin contra pneumoniei, in favoarea unui studiu ce a oferit deocamdata rezultate mult mai promitatoare si care vizeaza herpesul genital.

Dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex, HSV-1 si HSV-2 sunt cele mai frecvente. Herpesul nu se vindeca, boala fiind deocamdata incurabila.