Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell (SUA), publicat in revista Appetite, persoanele care urmaresc emisiuni gastronomice tind sa aiba o greutate corporala mai mare, pentru ca vedete precum Gordon Ramsay si Nigella Lawson prezinta preparatele culinare bogate in calorii ca fiind normale.

Potrivit dailymail.co.uk, vizionarea acestor maestri bucatari in timp ce prepara feluri copioase "poate sugera existenta unei norme sociale in prepararea acestor tipuri de mancare", spun cercetatorii. Iar figurile populare, privite ca o autoritate in domeniu, pot exacerba aceasta problema.
"Gazdele emisiunilor gastronomice pot fi privite ca niste autoritati ale mancarurilor si, pentru ca omul in comportamentul sau este modelat de figuri autoritare, aceste personalitati pot influenta obiceiurile culinare ale spectatorilor", spun cercetatorii.

La acest studiu au participat 500 de femei cu varsta medie de 27 de ani. Cercetatorii au comparat greutatea corporala a femeilor care gateau si se uitau la astfel de emisiuni cu cea a doamnelor care gateau, dar nu vizionau astfel de programe. Admiratoarele show-urilor culinare aveau o greutate medie de 74,4 kilograme, comparativ cu greutatea medie a femeilor care nu vizionau astfel de emisiuni - 69,3 kilograme, scrie MEDIAFAX.

Un studiu publicat in British Medical Journal in 2012 a aratat ca retetele create de unii dintre cei mai populari maestri bucatari deveniti vedete TV contin mai multe calorii si grasimi si mai putine fibre decat mancarurile gata preparate care se gasesc in supermarketuri. Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, a analizat 100 de retete alese aleatoriu din cartile de bucate ale unor vedete ale domeniului si 100 de mancaruri gata preparate comercializate in magazinele de profil.