"Am folosit mai intai ibuprofen pe drojdia de bere, un model cunoscut utilizat in studiile despre imbatranire si am constatat o prelungire a vietii acestor microorganisme", a explicat Michael Polymenis, biochimist la Universitatea Texas A&M, coordonatorul acestui studiu, publicat joi in revista stiintifica americana Public Library of Science-Genetics.

"Apoi, am facut acelasi experiment pe viermi si pe muste drosofile si am observat o prelungire a vietii acestor animale, ca si o mentinere mai indelungata a starii lor de sanatate", a adaugat acelasi cercetator.

Administrat in doze comparabile cu cele care ar putea fi recomandate oamenilor, ibuprofenul a prelungit vietile acelor microorganisme, viermilor si mustelor drosofile cu aproximativ 15%, adica echivalentul a 10 ani in cazul oamenilor, care ar avea in aceasta perioada de timp si o sanatate buna. Folosirea ibuprofenului, care reduce inflamatiile si durerile, este extrem de raspandita.

Michael Polymenis a precizat ca ibuprofenul actioneaza asupra capacitatii celulelor de drojdie de bere de asimilare a triptofanului, un aminoacid prezent in toate organismele. Triptofanul, un compus al proteinelor, este esential pentru oameni. El nu poate fi sintetizat de organism si, ca urmare, trebuie introdus prin alimentatie, scrie MEDIAFAX.

"Nu suntem siguri ca intelegem complet acest mecanism, dar el merita sa fie studiat in cercetari viitoare", a declarat coordonatorul studiului, care a colaborat cu Buck Institute for Research on Aging, aflat in orasul Novato din statul american California.