O echipa de cercetatori de la Cardiff University Hospital din Tara Galilor a analizat ce cantece sunt cele mai potrivite pentru a fi ascultate in salile de operatii si a intocmit o lista "amuzanta" cu piese pop si rock ce pot fi utilizate in timpul interventiilor chirurgicale, dar si una cu melodii care, in mod clar, nu sunt o idee buna.

Astfel, pe lista cantecele indicate se afla piesele "Stayin' Alive", a trupei Bee Gees, "Smooth Operator", a lui Sade, "Wake me up before you go-go", a trupei Wham, "Comfortably Numb", cantata de Pink Floyd, si "Fix You" a trupei Coldplay.

Pe de alta parte, cantecele "Another one bites the dust", al trupei Queen, "Everybody hurts", interpretat de REM, "Knives Out" de la Radiohead, "Scar Tissue", al trupei Red Hot Chilli Peppers, si "Knockin' on heaven's door" al lui Bob Dylan sunt considerate total nepotrivite pentru a fi ascultate in timpul unei operatii.

Desi lista intocmita de cercetatori se vrea a fi doar o modalitate de distractie, publicata cu ocazia sarbatorilor de iarna, beneficiile muzicii, atat in cazul pacientilor, cat si al chirurgilor, reies dintr-un studiu serios.

Potrivit cercetatorilor, circa 80% dintre medicii si asistentele care participa la interventii chirurgicale au declarat ca muzica ii ajuta atunci cand opereaza. De asemenea, participantii la studiu au spus ca muzica este ascultata in 62% - 72% din timpul petrecut in sala de operatii, melodiile fiind alese, cel mai adesea, de chirurgul principal.

Studiul, publicat in editia de Craciun a British Medical Journal, mai arata ca echipele medicale considera ca muzica imbunatateste comunicarea intre membrii sai, reduce anxietatea si imbunatateste eficienta.

De asemenea, doctorii au spus ca performantele medicale sunt imbunatatite de muzica, prin cresterea capacitatii de concentrare asupra sarcinii ce trebuie executate, mai ales in randul chirurgilor care asculta muzica in mod regulat, scrie MEDIAFAX.

Potrivit autorilor acestui raport, criticii sustin ca ascultatul muzicii "acapareaza o parte din capacitatea cognitiva, reduce vigilenta, impiedica procesul de comunicare si se dovedeste a abate atentia in momentul in care apar probleme ce tin de anestezie". In acelasi timp, acestia spun ca "asculta muzica in sala de operatii atunci cand situatia o permite".