Agentia chineza insarcinata cu lansarea si controlul satelitilor (CLTC) coordoneaza aceste lucrari in valoare de 300 de milioane de dolari in provincia Neuquen din Patagonia. China dispune pe teritoriul ei de centre de observare spatiala, dar are nevoie si de instalatii de monitorizare spatiala in emisfera sudica, in cadrul programului ei de explorare lunara. O antena parabolica cu diametrul de 35 de metri urmeaza sa fie instalata in acel loc pana la sfarsitul anului.

Comisia argentiniana pentru activitati spatiale (CONAE) a precizat ca va avea acces la datele furnizate de noul observator pentru a-si dezvolta propriile proiecte de cercetari stiintifice. Situl a fost cedat pentru 50 de ani operatorului chinez. Dosarul acestui proiect a fost examinat miercuri in Congres, iar parlamentarii din opozitie au protestat, vorbind despre o renuntare la suveranitate in favoarea Chinei.
O sonda pe orbita Lunii
China intentioneaza sa plaseze in acest an, pentru prima data in istoria ei, o sonda pe orbita Lunii, care ar trebui sa revina ulterior pe Terra, marcand astfel o noua etapa in ambitiosul program spatial al autoritatilor de la Beijing. Beijingul considera costisitorul ei program spatial ca un simbol al ascensiunii Chinei si al intrarii ei in randul puterilor mondiale. Programul spatial chinez, coordonat de armata, prevede de asemenea instalarea unei statii permanente pe orbita inainte de 2020 si, apoi, trimiterea unui astronaut pe Luna. Un reputat om de stiinta, citat de presa oficiala chineza, spunea in 2012 ca aceasta tara prevede, totodata, prelevarea unor esantioane de pe Marte inainte de anul 2030.