In aceasta campanie de vaccinare sponsorizata de organizatia Médecins Sans Frontières, autoritatile sanitare din aceasta tara africana au administrat 316.000 de doze cu acest vaccin, denumit Sanchol, pe parcursul unei perioade de sase saptamani, in anul 2012. Rata de vaccinare a populatiei a depasit 75%.

Vaccinul, administrat in doua doze, la un interval de doua saptamani, a redus de o maniera consistenta transmiterea holerei. Majoritatea cazurilor confirmate de holera au fost depistate in comunitati mici, cu rate foarte joase de imunizare, precizeaza autorii acestui studiu ce a fost publicat in New England Journal of Medicine, transmite MEDIAFAX.

Cercetatorii spun totusi ca nu dispun de suficient de multe date pentru a sti daca o singura doza ar fi suficienta pentru a obtine o imunizare eficienta.
Vaccinul Sanchol prezinta avantajul ca este mai ieftin - o doza costa 1,85 dolari. Prin comparatie, o doza cu vaccinul Duoral, la fel de eficient si care se administreaza tot pe cale orala, costa 5,25 dolari.

Rezultatele acestui studiu clinic confirma faptul ca recurgerea la acest tip de vaccinare orala este o solutie eficienta pentru a stopa viitoarele epidemii de holera, o boala care afecteaza mai ales Africa (peste 90% din cazuri) si Asia de Sud. Inainte de aceasta campanie de vaccinare din Guineea, existau foarte putine dovezi stiintifice care sa demonstreze eficienta unui vaccin contra holerei in momentul unei epidemii.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din Statele Unite, intre trei milioane si cinci milioane de persoane sunt infectate in fiecare an pe plan mondial, iar 100.000 dintre ele mor din cauza acestei boli.

Holera este provocata de bacteria Vibrio cholerae, care se transmite in special prin apa contaminata. Boala cauzeaza diaree si o deshidratare rapida.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1,4 miliarde de persoane traiau in 2012 in regiunile de pe Glob cu un risc sporit de holera.